maandag 22 oktober 2007

Gates wil gebrek aan NAVO-steun aankaarten in Noordwijk

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates verklaarde maandag dat hij “ontevreden” is over het gebrek aan steun van de NAVO-lidstaten voor de troepen van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan.

Het probleem wil hij woensdag en donderdag als belangrijkste onderwerp op de agenda plaatsen van de informele vergadering van Defensieministers van de NAVO in het Nederlandse Noordwijk.

“Ik ben niet tevreden dat een alliantie waarvan de lidstaten over meer dan twee miljoen soldaten beschikken niet de bescheiden supplementaire middelen kan vinden die beloofd waren voor Afghanisten op de NAVO-top in Riga eind november 2006,” zo zei hij tijdens een persconferentie in Kiev.

Vorig jaar werd de NAVO-top gehouden in Letland.

Hij zei: “Dit zal duidelijk het belangrijkste thema worden op de informele vergadering van de Defensieministers van de NAVO.”

De ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan telt op dit ogenblik ongeveer 40.000 soldaten. Maar aan deze troepenmacht dragen niet al de landen evenredig bij. Sommige landen leveren duizenden soldaten, anderen landen leveren er enkele honderden.

Vooral Amerika (15.000), Groot-Brittannie (7.700), Canada (2.500), Nederland (1.650) en Polen (1.200) leveren veel militairen en zijn bereid om die in te zetten in het zuiden en het oosten van het land.

Andere landen leveren verhoudingsgewijs veel minder militairen, en willen die niet inzetten in deze gewelddadige regio’s.

Daarbij komt om de hoek kijken dat de opstand van de Taliban heviger is dan was voorzien, waardoor er landen zijn die hun betrokkenheid willen herzien.

Vorig jaar in Riga zegde alleen Polen een structurele extra bijdrage aan de ISAF-veiligheidsmacht toe.

Het Oost-Europese land verhoogde het aantal militairen van 200 naar 1.200 en wilde daarmee een voorbeeld geven aan de anderen. Maar het voorbeeld vond geen navolging.

Geen opmerkingen: